czwartek, 14 maja 2015

Zapiekany pstrąg z pastą pomidorową - Wyborny na obiad !

Zapiekany pstrąg z pastą pomidorową !


"Zdrowe tłuszcze w rozsądnych ilościach, zawsze na miejscu..."

Od zawsze było wiadomo, że ryby są zdrowe i pożywne. Ale nie wszystkie !
"Mintaj", który jeszcze nie dawno był tak często kupowany u Nas w Polsce jest, jak to niektórzy mówią totalnym mułem... Jednakże ryby takie jak pstrąg, łosoś, dorsz, okoń, są naprawdę warte polecenia, ale szerzej o nich będzie na końcu posta w "ciekawostce". Przejdźmy do prostego i szybkiego przepisu !

















O to nasz Zapiekany Pstrąg !
Czas wykonania: ok.30 min (z grillem elektrycznym), ok. 40-45 min (z piekarnikiem)

Skład:
-150 g pstrąga,
-200 g kalafiora,
-70 g kaszy kuskus,
-150 g pomidorów,
-25 g jogurtu naturalnego 0%,
-koperek,
-cytryna,
-pieprz,
-kardamon,
-oregano,
-ostra papryka.

Makroskładniki na 100 g gotowego (całego) dania:
Kcal:108
Białka:7,6 g
Węglowodany:11 g
Tłuszcze:4,1 g

Ciekawostka na koniec: Pstrąg dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega 3, które odgrywają niesamowicie ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Zawiera on pełnowartościowe białko, które jest przyswajalne łatwiej w aż 98 %.Prócz tego zawiera magnez, fosfor, potas, selen, czy też żelazo. Warto więc od czasu do czasu zainwestować w tą jakże smaczną rybę ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz