II Śniadanie

 ZAPRASZAM NA MOJEGO NOWEGO BLOGA - BARDZIEJ PRZEJRZYSTEGO I MILSZEGO W ODBIORZE, POZDRAWIAM !


https://pasjajedzenieszczescie.wordpress.com/



Makaronowa Uczta


O to Nasza Makaronowa Uczta !
Czas wykonania: ok. 20 min

Skład:
-100 g makaronu pełnoziarnistego Pastani (Biedronka)(gramatura surowego),
-60 g tuńczyka w wodzie (sosie własnym),
-30 g serka puszystego (Biedronka)
-Jedna młoda cebulka,
-Czosnek granulowany,
-Kardamon,
-Oregano,
-Papryka ostra,
-Pieprz.

Makroskładniki na 100 g gotowego produktu :
Kcl: 160
Białka: 8 g
Węglowodany: 22,6 g
Tłuszcze: 0,7 g


Ciekawostka na koniec:Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dbając o higienę jamy ustnej Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, podczas gdy Grecy i Rzymianie używali go jako perfumy. Około tysiąca lat temu Wikingowie natknęli się na kardamon w Konstantynopolu, skąd wprowadzili go do Skandynawii, gdzie jest popularny do dziś.


Kremowy pasztet z indyka


O to Nasz Pasztet z Indyka
Czas wykonania : ok. 60 min (20 min przygotowanie, 40 min pieczenie)
Jego skład to:

-200 g piersi z indyka (surowy)
-150 g marchwi
-2 szt. jajka rozmiaru "L" (tym razem będziemy wyrzucać tylko jedno żółtko)
-10 g żurawiny
-2 g świeżej skórki z cytryny
-3-5 g papryki słodkiej (przyprawa)
-3-5 g oregano (przyprawa)
-2 g pieprzu

Przejdźmy do dzieła !
1.Indyka i marchew gotujemy do miękkości, po czym miksujemy/blendujemy do uzyskania konsystencji masy.

2.Dodajemy wcześniej przygotowane:
 -słodką paprykę,
-oregano,
-pieprz,
-pokrojoną żurawinę,
-skórkę z cytryny
-1 żółtko jajka (drugie wyrzucamy, zaś białka przenosimy do osobnego naczynia)

3.Dokładnie miksujemy/blendujemy

4.Z białek, które wcześniej przenieśliśmy do osobnego naczynia ubijamy pianę, po czym dokładnie mieszamy ja z uzyskaną masą.

5.Wykładamy połączoną masę do keksówki i pieczemy obustronnie w temperaturze 180 stopni przez ok.40 min.

Gotowe!

Makroskładniki na 100 g gotowego produktu:
Kalorie:136
Białka: 20,2 g
Węglowodany: 6,1 g
Tłuszcze: 3,2

Jak widać, piękna rzecz na 2 śniadanie do pieczywa!

Ciekawostka na koniec : żurawina ma silne działanie antybakteryjne, zalecana jest jako środek zapobiegający chorobom zębów i dziąseł, ale pamiętajmy, że nie możemy z nią przesadzać ! :)

Pozdrawiam gorąco, smacznego !


Pizza Twarogowa a smakuje jak normalna!


Tak wygląda Nasza pizza!
jej skład to :

-200 g twarogu
-20 g mąki typu 450
-20 g otrębów (w tym wypadku owsianych)
-3 białka jaj "L"(można mniej, żeby tak z białkiem nie szaleć, pamiętajcie by pozbywać się żółtka)
-7 g proszku do pieczenia
-10 g startego sera żółtego
- 1/2 ogórka kiszonego
- 2 pomidorki koktajlowe
-przyprawy (starajcie się nie używać w nadmiernych ilościach soli)

Czas przygotowania : 40 minut
-5 minut wymieszanie produktów i utworzenie placka
-25 minut pierwsze pieczenie, bez zewnętrznych składników
-10 minut końcowe pieczenie

A teraz zabieramy się do jedzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz