Kremowy Pasztet z Indyka
"Tym razem trzeba zrobić coś specjalnego..."
Ostatnimi czasy myślałem, jaki kolejny, nietuzinkowy i dietetyczny przepis wstawić na bloga...
Szukałem inspiracji i tak o to, po wyjeździe do znajomej, która jest mistrzynią w robieniu wszelkich pasztetów, wpadłem na pomysł zrobienia pasztetu z indyka, lecz według receptury, która dla Nas będzie możliwa do zjedzenia, bez żadnych wyrzutów sumienia. Często ludzie kupują gotowe wyroby w sklepach, jednakże ich zawartość, która niejednokrotnie składa się ze zmielonych kopyt, uszu
i innych takowych specyfików, nie zachęca do spożycia. Zawsze najlepiej jeść, to w czym wiesz dokładnie co jest. Ale przechodząc do konkretów.
O to Nasz Pasztet z Indyka
Czas wykonania : ok. 60 min (20 min przygotowanie, 40 min pieczenie)
Jego skład to:
-200 g piersi z indyka (surowy)
-150 g marchwi
-2 szt. jajka rozmiaru "L" (tym razem będziemy wyrzucać tylko jedno żółtko)
-10 g żurawiny
-2 g świeżej skórki z cytryny
-3-5 g papryki słodkiej (przyprawa)
-3-5 g oregano (przyprawa)
-2 g pieprzu
Przejdźmy do dzieła !
1.Indyka i marchew gotujemy do miękkości, po czym miksujemy/blendujemy do uzyskania konsystencji masy.
2.Dodajemy wcześniej przygotowane:
-słodką paprykę,
-oregano,
-pieprz,
-pokrojoną żurawinę,
-skórkę z cytryny
-1 żółtko jajka (drugie wyrzucamy, zaś białka przenosimy do osobnego naczynia)
-słodką paprykę,
-oregano,
-pieprz,
-pokrojoną żurawinę,
-skórkę z cytryny
-1 żółtko jajka (drugie wyrzucamy, zaś białka przenosimy do osobnego naczynia)
3.Dokładnie miksujemy/blendujemy
4.Z białek, które wcześniej przenieśliśmy do osobnego naczynia ubijamy pianę, po czym dokładnie mieszamy ja z uzyskaną masą.
5.Wykładamy połączoną masę do keksówki i pieczemy obustronnie w temperaturze 180 stopni przez ok.40 min.
Gotowe!
Makroskładniki na 100 g gotowego produktu:
Kalorie:136
Białka: 20,2 g
Węglowodany: 6,1 g
Tłuszcze: 3,2
Jak widać, piękna rzecz na 2 śniadanie do pieczywa!
Ciekawostka na koniec : żurawina ma silne działanie antybakteryjne, zalecana jest jako środek zapobiegający chorobom zębów i dziąseł, ale pamiętajmy, że nie możemy z nią przesadzać ! :)
Pozdrawiam gorąco, smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz