wtorek, 7 kwietnia 2015

Waniliowa Owsianka

Waniliowa Owsianka

"Odrobina Wanilii zawsze doda przyjemnego smaku..."
Owsianka, można rzec, jest podstawowym daniem podczas każdej diety, zdrowego odżywiania, czy też po prostu stylu życia. To ostatnie stwierdzenie najbardziej mnie się podoba, z racji tego, że jeżeli ktoś faktycznie zaangażuje się w zdrowe/dietetyczne odżywianie, to stanowi to, dla niego po prostu dobrą zabawę i nakręca do co coraz większego eksperymentowania w kuchni. I tak też powstała waniliowa owsianka, która tej nocy zdjęła mi sen z powiek... No ale nie przedłużając, bo musi być zawsze konkretnie i na temat, lecimy z przepisem.
 O to nasza waniliowa owsianka
Czas wykonania: 10 min
Skład:

-100 g płatków owsianych górskich
-woda
-50 ml mleka 0,5 %
-50 g jabłka 
-10 g xylitolu / 10 szt. słodzika (rozdrobnionego)
-10-15 g proszku budyniu Waniliowego ("Delecta" - nie zawiera cukru)
-10 g rodzynek
-plasterek cytryny

A teraz po kolei co i jak:
1. Wsypujemy 100 g płatków owsianych do miski
2. Zalewamy przygotowaną wodą, tak aby odrobinę przykryła płatki, po czym przykrywamy talerzykiem miskę.
3. Podczas namaczania płatków owsianych - ścieramy 50 g jabłka na najmniejszym oczku tarka
4. Mieszamy 50 ml mleka 0,5% z 10-15 g proszku budyniu "Delecta", do momentu uzyskania płynnej konsystencji, gramatura budyniu jest zależna od intensywności smaku (ja osobiście wsypuję 10 g).
5. Kroimy rodzynki, przygotowujemy xylitol/słodzik.
6. Namoczone płatki przekładamy do garnka na ogniu, dolewamy mleko zmieszane z budyniem,  mieszając dosypujemy rodzynki, całość gotujemy ok. 2 - 3 min ciągle mieszając.
7. Wykładamy na miseczkę, dekorujemy plastrem cytryny, którą możemy oczywiście lekko sobie skropić Naszą owsiankę.
8. Gotowe !

Smacznego !

Ciekawostka na koniec: systematycznie spożywanie płatków owsianych typu górskiego, obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz