Obiad

 ZAPRASZAM NA MOJEGO NOWEGO BLOGA - BARDZIEJ PRZEJRZYSTEGO I MILSZEGO W ODBIORZE, POZDRAWIAM !


https://pasjajedzenieszczescie.wordpress.com/


Zapiekany pstrąg z pastą pomidorową !


O to nasz Zapiekany Pstrąg !
Czas wykonania: ok.30 min (z grillem elektrycznym), ok. 40-45 min (z piekarnikiem)

Skład:
-150 g pstrąga,
-200 g kalafiora,
-70 g kaszy kuskus,
-150 g pomidorów,
-25 g jogurtu naturalnego 0%,
-koperek,
-cytryna,
-pieprz,
-kardamon,
-oregano,
-ostra papryka.

Makroskładniki na 100 g gotowego (całego) dania:
Kcal:108
Białka:7,6 g
Węglowodany:11 g
Tłuszcze:4,1 g

Ciekawostka na koniec: Pstrąg dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega 3, które odgrywają niesamowicie ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Zawiera on pełnowartościowe białko, które jest przyswajalne łatwiej w aż 98 %.Prócz tego zawiera magnez, fosfor, potas, selen, czy też żelazo. Warto więc od czasu do czasu zainwestować w tą jakże smaczną rybę !


Dietetyczne Placki Brokułowe z szynką z kurczaka - lekkie i pożywne


















O to Nasze Placki Brokułowe

Czas Wykonania: ok. 40 min

Skład:

-450 g brokuły (może być również mrożona)
-80 g szynki z kurczaka,
-100 g UGOTOWANEJ kaszy jaglanej,
-30 g mąki orkiszowej,
-25 g jogurtu naturalnego 0%
-80 g białka jaja kurzego
-5 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
-1 ząbek czosnku
-oregano
-papryka
-pieprz

Wartość odżywcza na 100 g gotowego produktu:

Kcl: 127
Białka: 13,2 g
Węglowodany: 12,5 g
Tłuszcze:1,9 g
Ciekawostka na koniec: Egipcjanie podawali go budowniczym piramid dla wzmocnienia sił i ochrony przed czerwonką. Europejczycy spożywali go, aby ustrzec się przed zarazą. Lekarze polowi podczas obu wojen światowych stosowali czosnek do odkażania ran. Do dzisiaj używany jest on w leczeniu grzybicy stóp, gruźlicy i nadciśnienia krwi, nie wspominając o przeziębieniach i kaszlu o rozmaitym podłożu. I jak głosi plotka, działa nawet jako afrodyzjak! 



 Dietetyczne naleśniki ryżowe z nadzieniem - szybko i pysznie !

O to Nasze naleśniki
Czas wykonania: 25-30 minut
Skład:

-120 g mąki ryżowej (Melvit)
-80 g białka jaja (2 kurze jajka rozmiaru"L"-pamiętamy o wyrzuceniu żółtka)
-200 ml mleka 0,5 % (Łaciate)
-100 g kurczaka gotowanego
-200 g warzyw na patelnie (Mroźna Kraina- Biedronka)
-30 g ketchup kotlin light (60% mniej kalorii-nie zawiera cukru)
-papryka ostra
-oregano
-pieprz
-olej ryżowy (do namoczenia ręcznika papierowego w celu nasmarowania patelni)

 Do dzieła !

1.Odważamy i kroimy kurczaka na drobne kwadraciki - wrzucamy do parowaru na pierwszy poziom (doprawiamy według uznania w/w przyprawami).

2.Odważamy warzywa, wrzucamy do parowaru na drugi poziom (doprawiamy według uznania
w/w przyprawami).

3. W czasie gotowania kurczaka i warzyw, do naczynia wsypujemy mąkę ryżową, zbijamy białko jaja, wlewamy mleko, wszystko dokładnie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję.

4.Przygotowaną wyżej masę wylewamy chochelką na nasmarowaną wcześniej patelnię olejem ryżowym (polecam patelnię do naleśników- w Biedronce jest to koszt 13 złotych), czas smażenia naleśnika jest zależny od patelni i ustawionego palnika, należy jednak sugerować się odchodzącymi bokami - miejmy na uwadze, że z mąki ryżowej wyjdą nam one trochę bledsze aniżeli z maki pszennej.

5. W czasie smażenia naleśników, wyjmujemy ugotowanego kurczaka i warzywa oraz drobno je kroimy, kolejno mieszamy, by uzyskać w miarę stałe i lepkie nadzienie.

6. Na gotowe naleśniki jako sos rozcieramy ketchup Kotlin Light- doskonała alternatywa dla kalorycznych i tłustych sosów.

7.Wykładamy nadzienie, zawijamy.

Gotowe!
Smacznego!

Makroskładniki według powyższej porcji na 100 g gotowego produktu:
Kalorie:140
Białka:10 g
Węglowodany:21 g
Tłuszcze:1 g

Ciekawostka na koniec: Mąka ryżowa jest doskonałą opcją na zamianę przetwarzanej stokroć mąki pszennej. Ponadto zawiera mniej kalorii i jest znacznie bardziej lekkostrawna. Dodatkowo jeżeli weźmiemy pod lupę mąkę ryżową wytwarzaną z brązowego ryżu, znajdziemy w niej źródło manganu, magnezu, fosforu i wszystkie witaminy z grupy  ! Co najważniejsze nie zawiera ona ani grama cholesterolu .

Pozdrawiam gorąco!

Pieczone sznycelki z indyka - tego nie możesz przegapić w swojej diecie !

Tak wygląda Nasz obiad
Czas wykonania:ok. 45 minut
jego skład to:

-80 g kasza jaglana (gotujemy 15 minut)
-100 g mieszanka groszek/marchew (Mroźna Kraina)
-120 g indyka + 50 g brokuł (wszystko mielimy, doprawiamy (staramy się nie nadużywać soli) formujemy w małe sznycelki, wykładamy papier na blachę, po czym ładnie układamy sznycle, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, opiekanie obustronne i trzymamy 40-45 min,  (jak wiadomo, każdy piekarnik jest inny, więc miejmy się na baczności).

A teraz - smacznego!


Pizza Twarogowa a smakuje jak normalna!

Tak wygląda Nasza pizza!
jej skład to :

-200 g twarogu
-20 g mąki typu 450
-20 g otrębów (w tym wypadku owsianych)
-3 białka jaj "L"(można mniej, żeby tak z białkiem nie szaleć, pamiętajcie by pozbywać się żółtka)
-7 g proszku do pieczenia
-10 g startego sera żółtego
- 1/2 ogórka kiszonego
- 2 pomidorki koktajlowe
-przyprawy (starajcie się nie używać w nadmiernych ilościach soli)

Czas wykonania
-5 minut wymieszanie produktów i utworzenie placka
-25 minut pierwsze pieczenie, bez zewnętrznych składników
-10 minut końcowe pieczenie

A teraz zabieramy się do jedzenia!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz