I Śniadanie

 ZAPRASZAM NA MOJEGO NOWEGO BLOGA - BARDZIEJ PRZEJRZYSTEGO I MILSZEGO W ODBIORZE, POZDRAWIAM !


https://pasjajedzenieszczescie.wordpress.com/



Dietetyczne Batoniki Owsiane 



  

O to Nasze Batoniki Owsiane
Czas wykonania: 25-30 min (z pieczeniem)

Skład:
-70 g płatków owsianych górskich,
-50 g mąki kukurydzianej,
-60 g truskawek mrożonych,
-4 g wiórków kokosowych,
-4 g rodzynek,
-80 g białka jaja,
-4 g proszku do pieczenia,
-10 szt. słodzika/15g Xylitolu.


Makroskładniki na 100 g gotowego produktu:
Kcl : 244
Białka: 10,4 g
Węglowodany: 38,5 g
Tłuszcze: 4,4 g

Ciekawostka na koniec: Mąka kukurydziana jest wytwarzana bezpośrednio z przemiału kukurydzy, dzięki czemu jest uważana za produkt bezglutenowy. Co więcej, posiada dużą zawartość białka, co powoduje szerokie zastosowanie w kulturystyce i samej dietetyce. Warto więc zainwestować w tą mąkę, tym bardziej, ze jest niedużo droższa od pszennej.

Dietetyczna drożdżówka


 

O to Nasza drożdżówka:
Czas wykonania : ok. 30 minut
Skład :
-80 g Maki orkiszowej,
-30 g Otręb owsianych,
-120 g białka jaja
-70 g  Mieszanki owocowej 
-30 ml Mleczka kokosowego Light
-4 g proszku do pieczenia
-10 szt. rozdrobnionego słodzika

Ciekawostka na koniec: Systematyczne spożywanie otrębów owsianych pomaga w usuwaniu z organizmu kwasów żółciowych, toksyn, a ponadto poprawiają odporność immunologiczną !


Waniliowa Owsianka

O to nasza waniliowa owsianka
Czas wykonania: 10 min
Skład:

-100 g płatków owsianych górskich
-woda
-50 ml mleka 0,5 %
-50 g jabłka 
-10 g xylitolu / 10 szt. słodzika (rozdrobnionego)
-10-15 g proszku budyniu Waniliowego ("Delecta" - nie zawiera cukru)
-10 g rodzynek
-plasterek cytryny

A teraz po kolei co i jak:
1. Wsypujemy 100 g płatków owsianych do miski
2. Zalewamy przygotowaną wodą, tak aby odrobinę przykryła płatki, po czym przykrywamy talerzykiem miskę.
3. Podczas namaczania płatków owsianych - ścieramy 50 g jabłka na najmniejszym oczku tarka
4. Mieszamy 50 ml mleka 0,5% z 10-15 g proszku budyniu "Delecta", do momentu uzyskania płynnej konsystencji, gramatura budyniu jest zależna od intensywności smaku (ja osobiście wsypuję 10 g).
5. Kroimy rodzynki, przygotowujemy xylitol/słodzik.
6. Namoczone płatki przekładamy do garnka na ogniu, dolewamy mleko zmieszane z budyniem,  mieszając dosypujemy rodzynki, całość gotujemy ok. 2 - 3 min ciągle mieszając.
7. Wykładamy na miseczkę, dekorujemy plastrem cytryny, którą możemy oczywiście lekko sobie skropić Naszą owsiankę.
8. Gotowe !

Smacznego !

Ciekawostka na koniec: systematycznie spożywanie płatków owsianych typu górskiego, obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Pozdrawiam.


Puszyste, Kakaowo - Owsiane Ciastka

O to Nasze Puszyste ciasteczka
Ich skład to:

-110 g białka jaja (ok.3 jajka rozmiaru "L", przypominam o pozbywaniu się żółtka)
-100 g płatków owsianych górskich ("Melvit")
-25 ml mleka 0,5 % tłuszczu ("Prawdziwe"-Biedronka)
-5 g rodzynek ("Kresto")
-5-7 g odtłuszczonego kakaa (osobiście używam naturalnego z firmy "Wawel", jak dla mnie jest genialne i nie drogie)
-5 g przyprawy do piernika ("Wodzisław"- nie zawiera cukru)
-1 g sody oczyszczonej
-7-10 szt. rozdrobnionych słodzików (dla zwolenników słodzika i słodszej wersji, zastępczą opcją może być oczywiście 5 g ksylitolu)
-15 ml do podbicia smaku Dip-u Czekoladowego firmy WaldenFarms, który nie zawiera kalorii!!! (droga rzecz, nie ma co ukrywać, ale świetnie spełnia swoje funkcje i nie jest napakowana chemią-
w co ciężko uwierzyć, ale naprawdę tak jest, zapraszam do lektury tego produktu) -pozycja ta nie jest oczywiście obowiązkowa.

W kolejności spisanych produktów wszystko wlewamy i wsypujemy do blendera i blendujemy do uzyskania płynnej, brązowej konsystencji. Przygotowujemy patelnię do naleśników, nacierając ją lekko zamoczonym, olejem ryżowym, ręcznikiem papierowym. Kolejno nakładamy łyżką małe porcje, ponieważ powinny się nam elegancko rozlewać na ciastka-placuszki. Ciastka te bardzo szybko się podpiekają ok. 1,5 minuty na jedną stronę, ale miejcie się na baczności, jak zawsze, bo nie raz ten czas jest krótszy!
A teraz nic innego Nam nie pozostaje, jak zjeść Naszą porcje !
Dajcie znać jak smakowało !

Owsiany Placko- Piernik- od teraz polubisz płatki owsiane !


Oto nasz owsiany Placko-Piernik (porcja przeznaczona dla mnie)
Czas wykonania: ok.10-15 minut
Jego skład to :

-80 g białka z jajek (może być również 110 g, będzie łatwiejsza konsystencja do uformowania)
-100 g płatków owsianych 
-50 g jabłka (30 g kroimy i wrzucamy do naszej już wypełnionej miski wcześniejszymi produktami, 20 g na przyozdobienie - potrawa ma przecież wyglądać ładnie)
-1 g sody oczyszczonej
-5 g przyprawy do piernika (Firmy "Wodzisław" - nie zawiera ona cukru)
-5 g krojonej skórki pomarańczy (polecam super firmę "Kotanyi")

Wszystko blendujemy, by uzyskać lepką i jednolitą konsystencję.
Nakładamy na rozgrzaną i wcześniej lekko nasmarowaną przez ręcznik papierowy olejem ryżowym
(polecam patelnie do naleśników, ale na zwykłej również się uda), trzymamy na małym ogniu ok.2-3 min, z każdej strony, oczywiście jest to i tak zależne od grubości Naszego placka i ilości białka
 z jajek, także obserwujemy ! :)
Po czym wykładamy na talerz, ozdabiamy i gotowe !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz