Podwieczorek

 ZAPRASZAM NA MOJEGO NOWEGO BLOGA - BARDZIEJ PRZEJRZYSTEGO I MILSZEGO W ODBIORZE, POZDRAWIAM !


https://pasjajedzenieszczescie.wordpress.com/



Błyskawiczna surówka z marchewki

O to Nasza surówka
Czas wykonania: 5 minut

Skład:
-200 g świeżej marchewki,
-25 g jogurtu naturalnego
 0 %,
-5 g łuskanego słonecznika,
-5 g rodzynek,
-1 łyżka stołowa soku z
cytryny,
-50 g jabłka (opcjonalnie,
jeżeli jest gorzka
marchewka),

Makroskładniki na 100 g gotowego produktu:
Kcal: 46
Białka: 1,9 g
Węglowodany: 7 g
Tłuszcze: 1 g

Ciekawostka na koniec:Marchew należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych, zresztą nie od dziś wiadomo, że marchewka to samo zdrowie. 90 % marchwi to woda, 7 % to składniki odżywcze, zaś pozostałe 3 % stanowią składniki mineralne i witaminy, takie jak potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP).
Jak widać jest to bogate źródło witamin i składników mineralnych a ponadto dostępne przez cały rok i w niskiej cenie ! Prawidłowa inwestycja na 100% !


Dietetyczne Batoniki Owsiane 


O to Nasze Batoniki Owsiane
Czas wykonania: 25-30 min (z pieczeniem)

Skład:
-70 g płatków owsianych górskich,
-50 g mąki kukurydzianej,
-60 g truskawek mrożonych,
-4 g wiórków kokosowych,
-4 g rodzynek,
-80 g białka jaja,
-4 g proszku do pieczenia,
-10 szt. słodzika/15g Xylitolu.


Makroskładniki na 100 g gotowego produktu:
Kcl : 244
Białka: 10,4 g
Węglowodany: 38,5 g
Tłuszcze: 4,4 g

Ciekawostka na koniec: Mąka kukurydziana jest wytwarzana bezpośrednio z przemiału kukurydzy, dzięki czemu jest uważana za produkt bezglutenowy. Co więcej, posiada dużą zawartość białka, co powoduje szerokie zastosowanie w kulturystyce i samej dietetyce. Warto więc zainwestować w tą mąkę, tym bardziej, ze jest niedużo droższa od pszennej.

Dietetyczna drożdżówka


O to Nasza drożdżówka:
Czas wykonania : ok. 30 minut
Skład :
-80 g Maki orkiszowej,
-30 g Otręb owsianych,
-120 g białka jaja
-70 g  Mieszanki owocowej 
-30 ml Mleczka kokosowego Light
-4 g proszku do pieczenia
-10 szt. rozdrobnionego słodzika

Ciekawostka na koniec: Systematyczne spożywanie otrębów owsianych pomaga w usuwaniu z organizmu kwasów żółciowych, toksyn, a ponadto poprawiają odporność immunologiczną !

Owocowy Deser - Dietetycznie i smacznie !




Skład:
-60 g płatków owsianych górskich ("Melvit")
-100 g mieszanki owocowej ("Hortex")
-30 g jogurtu naturalnego 0% ("Bakoma")
-5 g orzechów włoskich
-10 szt. rozdrobnionego słodzika

Makroskładniki na 100 g gotowego produktu:
Kcl: 157
Białka: 5,7 g
Węglowodany: 23,5 g
Tłuszcze: 3,3 g

Smacznego !

Ciekawostka na koniec: Pamiętajcie, żeby nie przesadzać z owocami, ponieważ jedzone w dużych ilościach dostarczają organizmowi fruktozę, która odkłada się do tkanki tłuszczowej !


Dietetyczne ciastka owsiane z jabłkiem i wiórkami kokosowymi

O to Nasze ciastka owsiane 
Czas wykonania: ok. 50 min
Skład:

-55 g płatków owsianych (górskie)(Melvit)
-25 g mąki orkiszowej (Melvit)
-80 g obranego jabłka
-50 g jogurtu naturalnego 0% (Bakoma)
-30 g białka jaja kurzego (1 białko z jajka kurzego rozmiaru "L"- pamiętamy o wyrzuceniu żółtka)
-2 g mielonego cynamonu 
-2 g wiórków kokosowych (Kresto)
-10 g Xylitolu / 10szt. rozdrobnionego słodzika

Zatem- do dzieła !

1. Jabłko myjemy, obieramy i usuwamy gniazdo, ścieramy na najmniejszym oczku tarki- odkładamy do naczynia.

2. Dodajemy kolejno wymienione produkty do jabłka.

3.Wszystko dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą masę.

4.Przykrywamy naczynie talerzem i odkładamy na 20 minut.

5.W tym czasie wykładamy blachę papierem do pieczenia oraz nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (pieczenie obustronne).

6.Formujemy łyżką ciasteczka na blasze oraz wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut (lecz warto jest się mieć na baczności już po 17 minucie, by ich za bardzo nie przypalić)

7.Wyjmujemy, wystudzamy na kratce.

GOTOWE !

Smacznego !

Makroskładniki na 100 g gotowego produktu:
Kalorie: 254
Białka: 11.3 g
Węglowodany: 42 g
Tłuszcze: 3.3 g

Ciekawostka na koniec: Mąka orkiszowa, która staje się co raz bardziej powszechna w Naszym kraju, to doskonała alternatywa do wypieków i dań na ciepło dla mąki pszennej. Ponadto jest źródłem dużej ilości aminokwasów, obniża poziom złego cholesterolu we krwi a ponadto wzmacnia naszą odporność ! 

Dietetyczne Lody Kawowe

O to Nasze lody
Czas wykonania: 15 min przygotowanie + 2 godz. mrożenia = 2 godz. 15 minut.

Ich skład to:

-100 g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
-60 g białka z jajka (2 szt z jajka "L")
-10 g Xylitolu (choć ja osobiście używam słodzika 7 szt.-tańsza opcja)
-45 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej (3 łyżki stołowe)
-2 g orzechów włoskich (dekoracja)
-szczypta odtłuszczonego kakao (dekoracja)

Mamy skład, więc teraz zabieramy się do roboty !
Białka i xylitol (bądź rozdrobniony słodzik) ubijamy na sztywną pianę. Następnie dobrze schłodzony jogurt naturalny również ubijamy, dolewając zaparzoną kawę, by dokładnie się wymieszały. Po tych dwóch zabiegach, łączymy ubitą pianę z kawowym jogurtem, powoli mieszamy, by złączyły się Nam w/w produkty. Kolejno, przekładamy wykonaną konsystencję do plastikowego pojemnika 
i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki wykrawamy lody, kładziemy na miseczkę, dekorujemy kakaem i orzechami. Gotowe ! 
(P.S.:porcja z tych składników jest większa aniżeli na zdjęciu, więc śmiało możecie zaprosić kogoś do wspólnej degustacji)
Teraz nic innego nam nie pozostaje, jak konsumpcja Naszego pięknego deseru/podwieczorka.

Mała ciekawostka na koniec: lizozym, konalbumina i cystatyna, które są zawarte w białku jaja 
działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie.


Pozdrawiam gorąco !

Puszyste, Kakaowo - Owsiane Ciastka

O to Nasze Puszyste ciasteczka
Ich skład to:

-110 g białka jaja (ok.3 jajka rozmiaru "L", przypominam o pozbywaniu się żółtka)
-100 g płatków owsianych górskich ("Melvit")
-25 ml mleka 0,5 % tłuszczu ("Prawdziwe"-Biedronka)
-5 g rodzynek ("Kresto")
-5-7 g odtłuszczonego kakaa (osobiście używam naturalnego z firmy "Wawel", jak dla mnie jest genialne i nie drogie)
-5 g przyprawy do piernika ("Wodzisław"- nie zawiera cukru)
-1 g sody oczyszczonej
-7-10 szt. rozdrobnionych słodzików (dla zwolenników słodzika i słodszej wersji, zastępczą opcją może być oczywiście 5 g ksylitolu)
-15 ml do podbicia smaku Dip-u Czekoladowego firmy WaldenFarms, który nie zawiera kalorii!!! (droga rzecz, nie ma co ukrywać, ale świetnie spełnia swoje funkcje i nie jest napakowana chemią-
w co ciężko uwierzyć, ale naprawdę tak jest, zapraszam do lektury tego produktu) -pozycja ta nie jest oczywiście obowiązkowa.

W kolejności spisanych produktów wszystko wlewamy i wsypujemy do blendera i blendujemy do uzyskania płynnej, brązowej konsystencji. Przygotowujemy patelnię do naleśników, nacierając ją lekko zamoczonym, olejem ryżowym, ręcznikiem papierowym. Kolejno nakładamy łyżką małe porcje, ponieważ powinny się nam elegancko rozlewać na ciastka-placuszki. Ciastka te bardzo szybko się podpiekają ok. 1,5 minuty na jedną stronę, ale miejcie się na baczności, jak zawsze, bo nie raz ten czas jest krótszy!
A teraz nic innego Nam nie pozostaje, jak zjeść Naszą porcje !
Dajcie znać jak smakowało !

Dietetyczne, truskawkowe muffinki, na mące gryczanej - sprawdź koniecznie ! 

O to Nasze Truskawkowe Muffinki
Czas wykonania: ok. 30-35 minut
Ich skład to:

-200 g białka jaja
-250 g mąki gryczanej
-200 g mrożonych truskawek (odmrażamy je przed blendowaniem)
-4 g sody oczyszczonej
-10 g proszku do pieczenia
-10 g rodzynek
- dla zwolenników słodzików - można dodać 10 szt. (żeby były słodsze, tylko pamiętać o jego rozgnieceniu)

No dobrze, zaczynamy!

Oddzielmy białka jaja, do nich wsypujemy mąkę gryczaną, po niej kroimy rozmrożone wcześniej truskawki na ćwiartki i również wrzucamy do pojemnika, następnie dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i blendujemy, tak by utworzyła nam się ładna masa bez grudek. Następnie przenosimy Naszą masę na formę do muffinek (wcześniej, opcjonalnie, można ją wyścielić mundurkami, ale jeżeli ktoś ich nie posiada, to po prostu wysmarujcie lekko nasączając ręcznik papierowy olejem ryżowym). Teraz po przeniesieniu Naszej masy, kroimy drobno rodzynki
i wsadzamy je do każdej muffinki, tak aby zakryła je masa, jest to konieczne, ponieważ inaczej zostaną one spalone. Wszystko gotowe !
 Teraz wsadzamy blachę do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni (pieczenie obustronne) na pręciki, żeby ładnie się wypiekały z obu stron na 20-25 minut, oczywiście, tak jak zawsze wspominam, piekarniki się różnią, więc mamy to na uwadze i sprawdzamy co jakiś czas postępy. Po wszystkim wyjmujemy, sprawdzamy wykałaczką, czy są wypieczone w środku...

Teraz w końcu nadszedł ten czas, gdy możemy usiąść i delektować się ich smakiem !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz